Hoe werkt orgaandonatie? Filmpje in het Arabisch en Nederlands.

Hoe werkt orgaandonatie? Filmpje in het Arabisch en Nederlands.

Wil jij meer weten over orgaandonatie? Neem dan een kijkje op: hoewerktorgaandonatie.nl/nl/

Daar krijg je stap voor stap uitleg over hoe orgaandonatie werkt. Je kunt kiezen voor uitleg in het Nederlands, Turks of Arabisch. 

Nieuwe donorwet

Op 1 juli 2020 is de nieuwe donorwet ingegaan. Er is ook een nieuw Donorregister. In het Donorregister kun je aangeven of je orgaandonor wilt zijn of niet. Dat er een nieuwe donorwet is, betekent niet dat iedereen nu automatisch in het Donorregister staat. Vanwege de coronacrisis krijgen mensen langer de tijd om hun keuze in te vullen. Tussen begin september 2020 en eind maart 2021 stuurt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport brieven naar iedereen in Nederland vanaf 18 jaar die nog geen keuze heeft ingevuld.

Volwassenen die nog een keuze moeten invullen in het Donorregister ontvangen een brief met de vraag dit alsnog te toen. Het gaat om bijna 7 miljoen brieven. Daarom gebeurt dit stap voor stap. Inwoners van Noord-Holland ontvangen in september en oktober als eerste de brief. Wie zes weken na ontvangst van de eerste brief niets invult, krijgt een tweede brief. Wie ook dan binnen zes weken geen actie onderneemt, komt met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister te staan en ontvangt hier een brief over. ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ betekent dat je organen na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit met de nabestaanden. Je kunt je keuze altijd veranderen.


Recent Posts