Meet the expert 2019

Meet the expert 2019
by

Beste AMAN-lid en geïnteresseerde,

Met dit formulier meld je je aan voor: Meet the Expert 2019!

Na meerdere succesvolle Meet the Expert’s is het tijd voor een vervolg! AMAN organiseert op vrijdag 12 april wederom een evenement speciaal voor geneeskunde studenten en basisartsen. Het blijft in de praktijk lastig om een goede keuze te maken als het gaat om vervolgopleidingen en promotietrajecten. Om die reden organiseert AMAN dit evenement om studenten en basisartsen handvatten aan te bieden en ze de mogelijkheid te geven hun vragen te stellen aan specialisten.

Deze avond zal een voordracht worden gegeven door de VvAA waarna 2 specialisten hun succesverhaal zullen delen. Na de plenaire sessie volgt er een speed-date sessie met de specialisten (in opleiding) zodat de studenten in gesprek kunnen gaan en vragen kunnen stellen over de verschillende opleidingen.

Dus, ben jij geneeskunde student of basisarts? Weet je al of je je wilt specialiseren, en in welke richting? Heb je nog geen idee welk specialisme bij jou past? Heb je vragen over een bepaald specialisme of over hoe je in opleiding komt? Meld je dan hier aan voor AMAN’s Meet the Expert evenement en krijg inzicht in de loopbaan van verschillende Marokkaanse specialisten. Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij!

Kortom
Wat: Meet the Expert event
Wanneer: vrijdag 12 april
Waar: Leids Universitair Medisch Centrum
Begintijd: 17u
Verwachte Eindtijd: 21u
Tot ziens op 12 april!
———————————————————————————————————————————————————————-

Verslag Meet the Expert 2019

Op vrijdag 12 April organiseerde AMAN wederom een “Meet the Expert”. Dit keer met als subthema “Geneeskunde, what’s next?” Na het afronden van de studie geneeskunde kun je alle kanten nog op. Waardoor laat jij je in je keuze leiden? Kies je met het hoofd of met je hart? Wanneer maak je een bepaalde keuze en is het nuttig je op een andere manier te profileren? Meerdere facetten werden besproken en op al deze vragen werd antwoord gegeven door de 2 gastsprekers van de avond, collega artsen Rachid Elouajnani en Abdelali Bentohami.

De avond werd aangevangen met een presentatie door Jan Willem Gutteling, adviseur van de VVAA. Hij voorzag ons van adviezen over de stappen die je dient te zetten na de studie geneeskunde. Hoe kun je je carrière opbouwen na je studie geneeskunde? Wat moet er als eerste gebeuren? Dhr. Gutteling besprak het aanmelden voor je BIG registratie en de administratieve zaken die erbij komen kijken. Na de studie geneeskunde krijg je voor het eerst te maken met een arbeidscontract waarbij er een aantal aandachtspunten zijn zoals:

– hoe zit het met de pensioenvoorziening?

– dekking bij arbeidsongeschiktheid?

– wat is een collectieve verzekering? etc.

Zijn advies is om altijd goed te lezen welke situaties onder een verzekering vallen. Daarnaast is het belang van het opbouwen van een netwerk besproken. De VVAA biedt talloze cursussen en workshops om je skills te verbeteren wat betreft sollicitaties, CV-check en meer.

De tweede spreker (eerste gastspreker) was Rachid Elouajnani, apotheker en huisarts in opleiding. Dhr. Elouajnani vertelde over zijn loopbaan waarbij hij in 2002 is afgestudeerd als apotheker. Vijf jaar later heeft hij zijn eigen apotheek en gezondheidscentrum geopend. Dhr. Elouajnani had altijd al de ambitie om arts te worden en op een gegeven moment brak de tijd aan dat hij het waar wilde maken. Hij heeft het “SUMMA” traject gevolgd in Utrecht waarbij men toegelaten kan worden tot de studie geneeskunde door middel van een aantal stappen (globaal): solliciteren, assessments, ervaring aantonen die je hebt opgedaan na het afronden van je vooropleiding etc. Dhr. Elouajnani vertelde welke twee eigenschappen hem hebben geholpen bij het bereiken van zijn doelen. 1. Nieuwsgierigheid en 2. Uit je comfort zone stappen, “life begins at the end of your comfort zone”. Hij geeft ons als tip mee om veel met andere mensen te spreken om te leren hoe je iets moet aanpakken (zoals ondernemen in dit geval), “je kunt het niet uit boeken halen”. Maar hoe voorkom je te veel hooi op je vork te nemen? En wanneer bereik je de grens voor jezelf.  Hierop reageerde hij door aan te geven dat het moment dat je vermijdend begint te worden en lichamelijke klachten krijgt, het moment is dat je grens bereikt is. Hetgeen wat je doet moet je ook een bepaalde manier van energie opleveren.

De derde spreker (tweede gastspreker) was geboren en getogen Amsterdammer, Abdelali Bentohami. Hij is traumachirurg en oprichter van Bento Clinics & Santé Pour Tous. Dhr. Bentohami is 2e kind in een gezin van acht kinderen. Zijn vader heeft gewerkt in een schoonmaakbedrijf en is altijd een voorbeeld geweest voor Dhr Bentohami, tot op de dag van vandaag. Hij leerde zijn zoon altijd om hard te werken, zijn roots niet te vergeten en iets terug te doen voor het land van herkomst. In groep 8 kreeg Dhr. Bentohami erkenning van zijn inmiddels naar Suriname  terug geëmigreerde juffrouw. Zij zag dat hij iets moois zou gaan doen en geloofde in hem. Hij was de enige uit zijn klas op een “zwarte” school die naar het VWO mocht gaan. Op de middelbare school kwam hij op een hele “witte” school en in de tussentijd speelde hij ook op hoog niveau bij Ajax. Al deze verschillende omstandigheden waren goed voor zijn persoonlijke ontwikkeling. Hierover zegt hij: “je wordt een soort kameleon”. Hij adviseerde om je te mengen met mensen die anders zijn dan jezelf om zo van elkaar te kunnen leren. Nadat hij de studie Geneeskunde succesvol had afgerond aan het VUmc, is hij 1 jaar als ANIOS werkzaam geweest in het Spaarne ziekenhuis. Nadien kwam hij in opleiding tot chirurg in het AMC. Het oprichten van Bento Clinics en Santé Pour Tous is een verrijking geweest op zijn carrière. Hij adviseerde om altijd iets meer te doen dan enkel je nominale traject te volgen, door bijv. iets terug te doen voor de maatschappij onderscheid je jezelf van andere kandidaten. “Op het voetbalveld heb ik de belangrijkste lessen uit mijn leven geleerd”. Dhr. Bentohami werd misschien wel gediscrimineerd maar hij heeft zich nooit gediscrimineerd gevoeld. De mooiste reactie op racisme is om dan te reageren daarop door nog harder te werken. Op het voetbalveld werd hij bijvoorbeeld uitgescholden en zijn vader leerde hem dat hij daarop moest reageren door nog een doelpunt te scoren en na afloop de medespelers netjes te bedanken voor het goede spel in plaats van door terug te schelden en uit het veld gestuurd te worden. “Tegenslagen moet je zien als een boost om het volgende aan te pakken”. Dhr. Bentohami juicht het aan om je vroeg te oriënteren en een keuze te maken welke richting je op wil om nadien volop op je doel af te gaan. “Je moet je niet uit het veld laten slaan, je moet in jezelf blijven geloven”. Dit jaar zal dhr. Bentohami promoveren op distale radius fracturen waarbij hij zijn vraagstellingen met name formuleerde op basis van hetgeen hij in de klinische praktijk tegenkwam of juist miste. “Het uitwisselen van kennis is voor ons ook een plicht vanuit de islam.”

                           

 

Na deze twee zeer motiverende en inspirerende voordrachten, waarin geneeskunde studenten de mogelijkheid kregen om persoonlijke vragen te stellen, was het tijd voor een welverdiende pauze. Dankzij lekkers van Ilias delicatessen hebben wij tussendoor kunnen genieten van een hapje en een drankje, waarna de avond werd opgepakt met de “speeddate”-sessie. Studenten rouleerden om tafels waaraan elk een expert had plaatsgenomen. De studenten werd de mogelijkheid geboden om alles te vragen betreffende de specialismen. Dit keer waren de volgende specialismen vertegenwoordigd: huisartsgeneeskunde, chirurgie, neurologie, cardiologie, SEH, interne geneeskunde en gynaecologie.

De Meet the Expert was wederom zeer geslaagd! AMAN wil graag alle sprekers, artsen en studenten bedanken voor hun aanwezigheid en steun! Tot de volgende keer incha Allah.


Recent Posts