Lezing `Betere begeleiding en advisering van allochtonen met kanker`
Maandag 30 mei 2016 vond de lezing “Betere begeleiding en advisering van allochtonen met kanker” plaats aan het pand van Inloophuis Haaglanden. Het Inloophuis biedt een ontmoetingsplek aan mensen die kanker hebben (gehad), diens partners, ouders en kinderen om weer even op adem te komen en ´bij te tanken´ om de kwaliteit van leven zo goed mogelijk hand te haven of te verbeteren.

Wilja Krikke, verbonden als lid werkgroep Activiteiten aan Stichting Inloophuis Haagland en Mehmet Uygun, coördinator Stichting Gezondheid Allochtonen Nederland (SGAN) mochten als dagvoorzitters de avond in goede banen leiden. Na een hartelijk welkom met introductie van de gastsprekers en heerlijke hapjes werd een fragment van de prachtige documentaire `Ik heb een dokter in Marokko` vertoont. De film is een absolute aanrader voor een ieder die werkzaam is met patiënten van niet-westerse afkomst en laat zien hoe zij ziekte en dood kunnen beleven (tip: bestel deze via www.dokterinmarokko.nl).

Ali Lahdidioui, internist in opleiding en bestuurslid van Associatie Marokkaanse Artsen Nederland (AMAN), stond in aanvulling op de documentaire stil bij de communicatieve, culturele en religieuze problemen die zich voor kunnen doen bij patiënten van niet-autochtone afkomst met kanker. Deze kwesties leiden vaak tot onbegrip en botsingen met zorgverleners. Met enkele herkenbare voorbeelden werden veel voorkomende situaties inzichtelijk gemaakt en van nadere uitleg voorzien. Dit was tegelijkertijd discussievoer voor de aanwezige onderzoekers, zorgverleners, vrijwilligers, gasten en medewerkers van patiënteninstanties en zorgorganisaties.

Na een korte pauze gaf internist‒oncoloog Gülseren Unal, inmiddels gearriveerd in het Haagsche na velerlei obstakels onderweg tegengekomen te zijn, toelichting over het ontstaan, de risico´s en symptomen van twee van de meest voorkomende kankersoorten: borstkanker en darmkanker. Enkele interessante quotes die de reveu passeerden:

Voorstadia; circa 20% van mensen boven 50 jaar hebben poliepen in de darm, naar schatting 1 op de 20 poliepen groeit uit tot darmkanker en dit proces kan wel 10 tot 15 jaar in beslag nemen.
Voeding; haemijzer, oftewel de stof die vlees rood kleurt, kan de darmwand beschadigen, waardoor het eten van veel (vooral bewerkt) rood vlees de kans op darmkanker vergroot.
Overgewicht; regelmatige lichaamsbeweging kan bescherming bieden tegen kanker.
Erfelijkheid; zeker 90% van de darmkanker is ouder dan 50 jaar.
Alle aanwezigen werden bedankt voor hun komst!

AMAN is dankbaar een bijdrage geleverd te hebben aan deze voorlichtingsavond en zal in de toekomst vaker dergelijke activiteiten aanmoedigen en contribueren.